Parkeren in Amsterdam

Parkeren in Amsterdam is geen goedekope aangelegenheid. Al jaren is Amsterdam één van de duurste steden van Europa als het gaat om parkeren. Zo ben je in het centrum van de stad als snel € 5 per uur kwijt aan een parkeerplaats. Wanneer je dus naar Amsterdam wil reizen met je auto, is het aan te raden om goed na te denken over waar je wil parkeren. Er zijn namelijk voordelige alternatieven waar je gebruik kan maken

Per uur je parkeerplaats betalen

Op verschillende plekken in het centrum van Amsterdam kun je je auto parkeren aan de straat. Het uurtarief dat hier gehanteerd wordt is verschillend per regio, maar varieert tussen de € 0,10 per uur in de buitenwijken tot aan € 5,00 per uur in het hart van de stad. Bovendien zijn er een aantal parkeergarages te vinden in de binnenstad waar je 24 uur per dag je auto kunt parkeren. Ook hier is het uurtarief aan de hoge kant. Een gemiddeld tarief waar je aan moet denken is € 0,50 per 7 minuten parkeren. Wat verder uit het centrum, zoals in de parkeergarage Centrum Oost en Weesperplein zijn de maximumtarieven wat lager. Daar betaal je in het weekend een maximum dagtarief van € 10,00 en op een doordeweekse dag is dat maximum € 30,00. Op Schiphol zijn de parkeertarieven wat minder duur, maar ook daar moet je goed kijken waar je parkeert omdat de tarieven per locatie kunnen verschillen. Parkeren bij Schiphol wordt veel gedaan, en er zijn dan ook voldoende parkeerplaatsen waar je zowel lang als kort kunt parkeren.

Parkeren op P+R terreinen

Een goedkoper alternatief is het parkeren op één van de P+R terreinen die je in Amsterdam kunt vinden. Deze P+R terreinen liggen wat verder van het centrum, maar parkeren is hier relatief goedkoop. Je kunt vanaf daar met het openbaar vervoer gemakkelijk naar het centrum van de stad. Parkeer je je auto op één van deze P+R terreinen na 10.00 uur of in het weekend, dan betaal je slechts € 1,00 voor 24 uur parkeren. Voorwaarde van deze voordelige tarieven is dat je wel het centrum van de stad bezoekt. Het betaalsysteem controleert namelijk op je OV-chipkaart of de laatste check-in van je OV-chipkaart in het centrum heeft plaatsgevonden. Alleen op die manier kom je in aanmerking voor het voordelige parkeertarief.

Hier vind je een overzicht van de P+R locaties in Amsterdam: