Openbaar vervoer in Amsterdam

Amsterdam is een stad waarin het openbaar vervoer een grote rol speelt. Zowel in de stad als op de route naar de stad toe gebruiken veel mensen het openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Door de drukte in en rond de stad is de auto namelijk niet de meest comformatabele manier van reizen, omdat je al snel met drukte geconfronteerd wordt.

Verschillende soorten openbaar vervoer

Er zijn verschillende soorten openbaar vervoer in Amsterdam. In de stad kun je op een snelle en makkelijke manier reizen met de tram, bus, metro en zelfs met de pont. Het GVB verzorgt het openbaar vervoer in en rond Amsterdam. Door één van deze manieren te gebruiken of deze vormen van vervoer te combineren, kun je op vrijwel elke plek in de stad vrij snel komen.

De tram en de metro zijn zeer populaire vormen van openbaar vervoer in Amsterdam. Omdat het met de auto erg moeilijk verplaatsen is in deze stad, kiezen velen voor de tram en de metro. Hiermee kom je gemakkelijk op vrijwel iedere plek in de stad. Onderstaand vind je een overzicht van de metro- en tramlijnen van Amsterdam.

tram metro amsterdam

Prijzen openbaar vervoer

Om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer kun je op verschillende plekken een kaartje kopen. Het is mogelijk om met saldo op je OV-chipkaart te reizen, maar het GVB biedt ook andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een IAMsterdam City Card aanschaffen waarmee je 24, 48 of 72 uur onbeperkt gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in Amsterdam, of je koopt een GVB dagkaart voor € 7,50 waarmee je kunt reizen in alle trams, bussen en metro’s.

Stations Amsterdam

Het meest gebruikte treinstation van de stad is Amsterdam Centraal. Vanuit het hele land kun je gemakkelijk naar dit station reizen. Vanuit hier zijn er verschillende directe overstappunten op buslijnen, metrolijnen en tramlijnen. De andere veelgebruikte stations van Amsterdam zijn station Amsterdam Bijlmer-Arena (Ziggo Dome, Amsterdam Arena, Afas Live), Amsterdam-Zuid (Amsterdam Rai) en Amsterdam-Oost.