Is een warmtepomp verplicht in 2023?

Vanaf 2026 wordt het verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Dit heeft het kabinet besloten na een nieuw pakket aan klimaatregelingen. Het wordt de nieuwe norm bij het vervangen van je cv-ketel. Het plan moet een boost gaan geven aan het verduurzamen van woningen en gebouwen. Lees in deze blog meer over de warmtepomp en welke mogelijkheden je hebt voor jouw woning. 

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride pomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Met deze warmtepomp hoef je minder gas te gebruiken om je huis te verwarmen. De pomp gebruikt de buitenlucht om het huis warm te krijgen. De pomp werkt op elektriciteit, ideaal als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Doordat er minder aardgas wordt gebruikt is dit beter voor het milieu. 

Wat houdt de verplichting in?

Eerder maakte het kabinet bekend dat de warmtepomp verplicht zou worden vanaf 2026. Omdat op deze verplichting veel kritiek kwam, is dit veranderd. Een hybride warmtepomp wordt namelijk de norm voor het verwarmen van je woning of gebouwen. De warmtepomp wordt hierbij de minimumstandaard. 

Wil je een warmtepomp laten installeren? Op deze website vind je een overzicht van alle installateurs in je regio.

Subsidies

Het aanschaffen van een warmtepomp is niet goedkoop. Daarom biedt de overheid subsidie aan. Onder bepaalde voorwaarden kan je gebruik maken van deze subsidie. De subsidie die je krijgt, hangt af van het type warmtepomp.

  • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
  • Volledige lucht-waterwarmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
  • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Lening

Het aanschaffen van een warmtepomp is een behoorlijke investering. Daarom is het voor huishoudens met een laag of middeninkomen mogelijk om een lening af te sluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Je moet de lening wel tegen een rente-tarief terugbetalen, maar deze kosten kun je deels terugverdienden door de besparing op je energierekening. 

Uitzonderingen op de regel

Voor veel woningeigenaren wordt het vanaf 2026 verplicht om over te stappen op een hybride warmtepomp. Er zijn alleen wel een paar uitzonderingen. Zo geldt er een uitzondering voor monumenten en appartementen. 

Kosten

Het aanschaffen van een warmtepomp is een investering. Het kost gemiddeld tussen de €4.500 – €6.000 om een warmtepomp aan te schaffen.